Většina podnikatelů zákon přivítala, 11.2.2016

Většina ekonomů a zástupců podnikatelů schválení zákona o elektronické evidenci tržeb (EET) přivítala. Shodují se, že by měla přispět ke zlepšení podnikatelského prostředí v Česku i postavení živnostníků, kteří na rozdíl od řady nepoctivců platí daně tak, jak mají.

„Elektronická evidence tržeb je přínosem pro narovnání podnikatelského prostředí a pro poctivé podnikatele. Daně mají platit všichni,“ uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Podle něj jde o klíčovou daňovou změnu, která by v rámci boje proti daňovým únikům měla zvýšit příjmy veřejného rozpočtu.


Projekt elektronické evidence tržeb by měl podle odhadu ministerstva financí přinést ročně do rozpočtu deset až 15 miliard Kč. Jednorázové náklady na jeho vytvoření by měly činit 317 až 337 miliónů korun a roční provozní náklady 308 až 396 miliónů Kč.

Zástupci podnikatelů se nejvíce zajímají o to, jak jim vláda bude kompenzovat vyšší administrativní zátěž a náklady spojené s pořízením potřebného zařízení.
„Důležité je i to, jak bude probíhat technické ukotvení evidence, jak je systém připraven na řešení případných technických potíží či jaké vzdělávací programy nebo semináře pro podnikatele ministerstvo financí připraví. Elektronizace a digitalizace ekonomiky, veřejné správy a života vůbec je fenoménem doby, můžeme ji v mnoha detailech i oprávněně kritizovat, ale nelze ji zastavit,“ řekl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Elektronická evidence tržeb by měla podnikatelské prostředí zlepšit i podle daňových expertů. „Firmy a podnikatelé řádně odvádějící daně by tak už neměli ztrácet se svým byznysem za konkurenty platícími úmyslně daně nižší,“ je přesvědčena daňová poradkyně Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška je možné, že se ukáže, jak tvrdí opozice, že některé hospody či prodejny nejsou při poctivém odvodu DPH provozuschopné. „Nechávat je fixlovat a kazit trh poctivým ale není řešením,“ dodal.

Zavedení evidence podporují i zástupci restauratérů a hoteliérů. Ti se do evidence zapojí jako první, a patrně už od letošního listopadu. „Prošla s tím i snížená sazba DPH pro restaurace, což my jsme od začátku chtěli,“ řekl ČTK prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. DPH se má restauratérům u pokrmů a nealkoholických nápojů snížit z 21 procent na 15 procent. Asociace zavedení tohoto kontrolního opatření dlouhodobě podporovala s podmínkou, že dopadne stejně na všechny provozovatele restauračních zařízení. To podle Stárka současný vládní návrh splňuje. Ve hře ovšem stále zůstává i snížení DPH u stáčeného piva.

Zavedení elektronické evidence tržeb přivítal - i s vědomím toho, že s sebou přinese určitou administrativní zátěž - třeba i Tomáš Blabla, ředitel Resortu Valachy Velké Karlovice, který provozuje trojici hotelů ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku.
„Rozhodně je to ale krok správným směrem k narovnání podmínek v našem oboru, aby všichni odváděli, co odvádět mají, a skončila dnešní nekalá konkurence. A pokud s sebou tento krok následně ještě přinese snížení DPH, bude to pro nás velmi příjemné,“ dodal Blabla. 

Publikováno v deníku Právo, 11.2.2016.