Daně 2015: Jak zdanit honoráře a příjmy z pracovních dohod, 14.3.2016

Termín pro odevzdání růžového formuláře se blíží. Kdo podává daňové přiznání sám, musí tiskopis odevzdat na finančním úřadě nejpozději 1. dubna. Mnozí poplatníci mají potíže, jak zdanit honoráře a příjmy z dohod a jaký to má dopad na povinné odvody. Čtěte praktické rady.

1. Dohoda o provedení práce

PODMÍNKOU TOHOTO typu pracovní smlouvy je, že pro jednoho zaměstnavatele nebudete pracovat více než 300 hodin během kalendářního roku. Zaměstnavatelů můžete mít víc, a dokonce i souběžně, hranice 300 hodin platí u každého z nich zvlášť.
U NĚKTERÉHO ZAMĚSTNAVATELE (je to buď jeden z těch, se kterými máte uzavřenou dohodu, nebo obvykle ten, s kým máte sjednaný hlavní pracovní poměr) máte nejspíš podepsané takzvané Prohlášení k dani. Díky tomu vám v práci strhávají zálohy na daň ponížené o slevy na dani. Toto prohlášení můžete mít podepsané vždy jen u jednoho zaměstnavatele. Obvykle to bývá u toho, kde si vyděláváte nejvíc.
 PŘEDPOKLÁDEJME TEDY, že Prohlášení k dani máte podepsané u hlavního zaměstnavatele a formou DPP si přivyděláváte.

  • Na DPP si vyděláte do 10 000 Kč měsíčně:
    Zaměstnavatel na DPP automaticky strhne 15procentní srážkovou daň a vy se již o nic nemusíte starat. Pokud máte zároveň příjmy od hlavního zaměstnavatele, ten vám pak může provést roční zúčtování příjmů, v němž k příjmům z DPP nepřihlíží. Vy nejste povinni podat daňové přiznání.
     Ale pozor, i příjmy z DPP zdaněné srážkou můžete uvést v daňovém přiznání, pokud se tak rozhodnete. Vyplatí se to těm, kdo pracují jen část roku (studenti při letní brigádě, lidé na rodičovské, důchodci...).
     Když podají daňové přiznání, uplatní v něm celou roční slevu na poplatníka a daň stržená srážkou se jim zčásti či zcela vrátí.
  • Na DPP si vyděláte víc než 10 000 Kč měsíčně:
    Zaměstnavatel strhne 15procentní daň - je to daň zálohová. Na konci roku (nebo po skončení práce) vám vystaví potvrzení o zdanitelných příjmech. Vy si pak podáte daňové přiznání a uplatníte slevy a odčitatelné položky.

Sociální a zdravotní pojištění: Platí se v případě, že váš výdělek je vyšší než 10 000 korun za měsíc. O jeho odvod se automaticky postará zaměstnavatel, u něhož si přivyděláváte.

2. Dohoda o pracovní činnosti

V PODSTATĚ JDE O KLASICKOU pracovní smlouvu. I tady však platí omezení - práce nesmí překročit v průměru polovinu stanovené týdenní doby (obvykle to je dvacet hodin, ale v případě směnných provozů to může být jinak).

O „PROHLÁŠENÍ K DANI Z PŘÍJMŮ“ platí totéž co u dohody o provedení práce - můžete ho mít současně podepsané jen u jednoho zaměstnavatele a nejspíš to bude ten, kdo je pro vás hlavní. Z dohody o pracovní činnosti odvádí zaměstnavatel 15procentní daň, je to daň zálohová. Opět vám vystaví o příjmech i odvedených zálohách potvrzení. Vy podáte daňové přiznání a uvedete příjmy z obou souběžných zaměstnání - hlavního i vedlejšího.

Sociální a zdravotní pojištění: Platí se u příjmů nad 2 500 korun měsíčně, do této částky jde o takzvanou práci malého rozsahu. Z DPČ se neodvádí zdravotní pojištění, pokud je součet měsíčních odměn u jednoho zaměstnavatele 2 499 Kč a méně. U zdravotního pojištění však musí mít zaměstnanec vždy zajištěn odvod alespoň z minimálního vyměřovacího základu z jiné činnosti (pokud nejde o osobu, pro niž minimální vyměřovací základ neplatí).

Kdo pracuje pouze na dohodu s měsíční odměnou do výše uvedených limitů, a to i klidně pro více zaměstnavatelů současně, a není státním pojištěncem (například penzista, student...), ten si musí sám platit zdravotní pojištění, v roce 2016 ve výši 1 337 Kč.

3. Honoráře

JDE O HONORÁŘE za příspěvky do novin, časopisů, rozhlasu a televize (platí i do jejich internetových obdob).

  • Honorář do 10 000 Kč
    Zaměstnavatel rovnou strhne 15procentní srážkovou daň. Vy se nemusíte o nic starat. Neplatíte ani sociální a zdravotní pojištění.
  • Honorář nad 10 000 Kč (nebo jiný typ honoráře než za příspěvky do novin, časopisů, rozhlasu nebo televize) Plátce žádnou daň nestrhne. Příjmy uvedete v daňovém přiznání, odečtete od nich výdaje (buď skutečné, nebo paušál 40 procent) a můžete uplatnit slevu na dani.

Sociální a zdravotní pojištění: Platíte pojištění tak jako podnikatelé.
 Zdravotní pojištění přitom hradíte z každého příjmu.
 Sociální pojištění není třeba platit, pokud se jedná o činnost vedlejší (například honoráře pobíráte pouze příležitostně vedle zaměstnání) a vaše celkové příjmy z podnikání po odpočtu výdajů nepřesáhly 63 865 korun (údaj platný pro rok 2015).

Odborná spolupráce: Gabriela Ivanco, společnost Mazars

Publikováno na serveru iDnes.cz, 14.3.2016.