Věřitelé schválili reorganizaci VPE, 1.12.2016

Přesně podle předpokladů – schválením reorganizačního plánu – skončila schůze věřitelů společnosti Vítkovice Power Engineering. Některým věřitelům se ale rozhodnutí nelíbí

Až po několikahodinovém jednání o tom, kdo z věřitelů společnosti Vítkovice Power Engineering (VPE) může a nemůže hlasovat, mohli zástupci firem rozhodnout, zda zadluženou společnost pošlou do konkurzu, nebo jí dají šanci na oživení.
A nakonec zvolili druhou možnost. „Schůze věřitelů rozhodla o způsobu řešení úpadku reorganizací,“ řekla mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Olšarová. „V rámci schůze byl také určen znalec, společnost Mazars consulting, ve funkci potvrdila insolvenčního správce Davida Vandrovce. Zvolen byl i šestičlenný věřitelský výbor, jehož členy jsou Komerční banka, Česká spořitelna, HSBC Bank, KLEMENT, ZVVZ-Enven Engineering a Factoring České spořitelny.“

Pro firmu to je dobrá zpráva. „Je to dobré rozhodnutí nejen pro věřitele, ale i pro firmu samotnou,“ řekl generální ředitel VPE Simeon Hýbl. „Na toto rozhodnutí čekala například řada našich partnerů, s nimiž nyní můžeme podepsat nové smlouvy, čekalo se jen na rozhodnutí insolvenčního soudu.“

Na výsledek jednání ale nečekali jen zástupci zadlužené firmy a věřitelů. Přijatý reorganizační plán totiž počítá i se zeštíhlováním firmy. Propouštění by se mělo týkat zhruba 350 lidí z tisícovky zaměstnanců. Ve valné většině by mělo jít o technicko-hospodářské pracovníky, většinu dělníků si chce firma udržet.
Navíc ne všichni o místo skutečně přijdou.

„To číslo se týká i zaměstnanců v podnicích, kterých se budeme v rámci reorganizace zbavovat, budeme je prodávat. Nemusí být tedy propuštěni, ale mohou pracovat pod novým majitelem,“ vysvětlil Hýbl.
Po reorganizaci by měly ve společnosti VPE zůstat Mostárna, Kotlárna a projektová činnost, všeho ostatního se chtějí manažeři firmy zbavit. Prodej či útlum tak čeká například společnost Hard Jeseník, linku membránových stěn nebo BAT Engineering.

„Reorganizační plán chceme předložit v květnu příštího roku, schválen by měl být v červnu, jeho splnění očekáváme v září roku 2018,“ předestřel podobu reorganizačního plánu Petr Kuhn, právník VPE.
Kuhn do insolvenčního řízení naskočil na poslední chvíli, vedle reorganizace VPE se podílí také na průběhu insolvenčního řízení OKD, kde právně zastupuje těžební společnost. „V případě reorganizace odhadujeme míru uspokojení zajištěných věřitelů ve výši hodnoty zajištění a nezajištěných věřitelů přibližně v rozpětí deseti až dvaceti procent,“ upřesnil nabídku vítkovické firmy věřitelům právník s tím, že v případě vyhlášení konkurzu by si věřitelé přišli jen na jedno až dvě procenta svých pohledávek.

Včerejší schůze věřitelů se podle insolvenčního správce zúčastnili majitelé pohledávek za celkem 1,6 miliardy korun.
Do insolvenčního řízení se zapojili majitelé pohledávek za více než 70 miliard korun, drtivá většina z nich nebyla do samotného řízení připuštěna, neboť se jednalo o podmíněné pohledávky. Tedy pohledávky, které by mohly vzniknout. Nejvíce se to týká například České exportní banky, která podpořila stavbu turecké elektrárny Adularya. Právě stavba této továrny a špatná situace na trhu stály za vyhlášením insolvence VPE.

Proto proti schválení restrukturalizačního plánu hned na místě protestoval zástupce společnosti Wetag: „Návrh nesplňuje požadované náležitosti, neobsahuje popis způsobu reorganizace a podobně.“
S tím ale další věřitelé nesouhlasili a plán schválili.

Publikováno v Mladé frontě DNES, 1.12.2016.