Účtenky budou povinné od prosince. Berní úředníci jsou pod tlakem už teď, 1.4.2016

Praha – Berní úředníci mají napilno. Nejenom, že dnes končí tradiční lhůta pro podání daňového přiznání, ale v ostrém provozu už hlídají, jak firmy odvádějí DPH. Od doby zavedení tzv. kontrolního hlášení uběhl měsíc. A první dojmy? Podle daňových poradců, které oslovil regionální Deník, se berní úředníci snaží ukázat vlídnější tvář. Přestože by mohli, zatím se neodvážili ve větší míře udělovat drakonické pokuty. Pro připomenutí: pozdní hlášení, byť jen o den, je za tisícovku a další delikty jsou za 10, 30 a 50 tisíc korun.

„Ukazuje se, že pro začátek finanční správa nejde cestou zasílání písemných výzev. Místo toho je volen opatrný osobní přístup, který je zatěžující především pro finanční správu ještě více než pro plátce daně. Na čistotu procesních postupů finanční správa rezignovala," popisuje Jana Janoušková z liberecké pobočky daňové a účetní společnosti KODAP. Úředníci se podle Janouškové snaží prověřovat možné problémy s hlášením DPH po telefonu i osobními návštěvami. Aspoň na severu Čech je podle ní do kontrolních hlášení zapojena každá „ruka a noha" z finančních úřadů.
Pozor na podvody

„Prověřování kontrolních hlášení bylo posíleno pracovníky, kteří za jiných okolností zajišťují pouze administrativní správu daní a nemají potřebné znalosti a zkušenosti. V praxi to vede k řadě nedorozumění," říká daňová specialistka. Ta zároveň nabádá firmy a živnostníky k maximální opatrnosti. „Upozorňujeme na to, že situaci mohou zneužít podvodníci, kteří by se mohli pod nepravou identitou správce daně pokoušet vylákat z firem důvěrné informace. V některých případech bude proto vhodné telefonické požadavky odmítat či alespoň využívat volání zpět na důvěryhodná telefonní čísla. V žádném případě také nereagujte na emaily, které by přišly z jiné domény, než je @fs.mfcr.cz," varuje Janoušková.

„Ne všichni naši klienti byli schopni odeslat svá první kontrolní hlášení včas. Sankce ze strany finančních úřadů nejsou v této chvíli vyměřovány – pravděpodobně daňová správa odkládá vyměření sankcí z důvodu navržené novely, která sankce zmírňuje," popisuje Pavla Hadrabová z daňové a auditorské společnosti Mazars.

Finanční správa už dnes zaměstnává 15 tisíc lidí a včera na svém webu zveřejnila inzerát, podle kterého hledá desítky dalších. Jen kontrolní hlášení se týká 500 tisíc subjektů. A jasné je už i to, kdy začne další nával práce v podobě elektronické evidence tržeb. Zákon vyjde až v dubnové Sbírce zákonů, takže povinné účtenky začnou hospodští vydávat od prosince. Do půldruhého roku se pak připojí i ostatní podnikatelé, zatím vyjma řemeslníků."
Publikováno na serveru denik.cz, 1.4.2016.