Účetní systémy části firem stále nejsou připraveny na kontrolní hlášení, 29.1.2016

Malé a střední firmy se stále potýkají s komplikacemi při nastavení systémů pro podávání kontrolního hlášení u daně z přidané hodnoty (DPH). Vážnější je situace především u firem, které musí využívat účetní software zahraniční mateřské společnosti, u domácích firem jsou to jen dílčí komplikace související například s vykazováním některých druhů transakcí. Vyplývá to z ankety mezi poradenskými firmami.

Kontrolní hlášení k DPH jsou jedním z nástrojů, které mají zabránit daňovým únikům. Firmy musí podávat kontrolní hlášení každý měsíc. Pro fyzické osoby, které jsou plátci DPH, bude lhůta pro kontrolní hlášení závislá na lhůtě přiznání u DPH. Fyzické osoby mohou přiznání podávat měsíčně nebo čtvrtletně. První konečný termín pro podání kontrolního hlášení za leden je 25. února. Zavedení kontrolního hlášení je v zákoně již od ledna 2015 s odloženou roční účinností.
 
 „Z našich zkušeností vidíme, že míra připravenosti je v segmentu středních firem stále velmi nízká. Problematické je řešení pro firmy, které mají povinnost vyžívat informační systém zahraniční mateřské společnosti. Společnosti na českých účetních systémech jsou na tom o poznání lépe, nicméně mohou narazit na kapacitní omezení jejich dodavatele,“ uvedl Jaroslav Beneš z Deloitte.
 
 I podle Richarda Knoblocha z auditorské a poradenské sítě BDO jsou u českých plátců daně používajících běžný tuzemský účetní software spíše jen dílčí problémy. „U převážně zahraničních plátců, kteří nepoužívají tuzemský účetní software, je pak situace ještě vážnější, protože řada subjektů o nové povinnosti vůbec neví, natož aby byly připraveny veškeré požadované údaje evidovat a vykazovat,“ uvedl.
 
 V případě českých firem je podle Knoblocha problémem vykazování některých typů transakcí. Typickým případem podle něj je vykazování zálohových faktur, kdy firmy často nárokují odpočet DPH až při obdržení finální faktury. „To je sice postup, který je v souladu se zákonem o DPH, avšak který povede k výzvám z důvodu nesrovnalostí v kontrolních hlášeních,“ upozornil.
 
 I přesto, že se o kontrolním hlášení diskutuje už víc než rok, hlavní změny spojené s jeho zavedením řeší většina firem až v posledních třech měsících
 
 Přestože firmám již zbývá jen měsíc na to, aby se připravily na kontrolní hlášení, poradenská společnost PwC stále eviduje zájem klientů, kteří hledají alespoň dočasná řešení, jak tuto povinnost splnit. „Firmy totiž až nyní zjišťují, co jim umožní, nebo naopak neumožní jejich IT systémy, které mají v mnoha případech umístěné v centrech sdílených služeb někde v zahraničí,“ uvedl odborník na nepřímé daně ze společnosti PwC ČR Martin Diviš.
 
 Dodal, že PwC vyvinula softwarové řešení, které umožní klientům splnit nové požadavky, i když se na firmu obrátí v těchto dnech.
 
 „I přesto, že se o kontrolním hlášení diskutuje už víc než rok, hlavní změny spojené s jeho zavedením řeší většina firem až v posledních třech měsících. Dodavatelé účetních systémů čekali s aktualizacemi až do prosince 2015, někteří z nich stále nemají vyladěné všechny funkcionality potřebné pro automatizovanou přípravu kontrolního hlášení ze zaúčtovaných dat,“ uvedla manažerka daňového oddělení Mazars Pavla Hadrabová.
 
 Zvýšenou poptávku po daňovém poradenství v souvislosti se zavedením kontrolního hlášení podle ní firma eviduje již od listopadu 2015. „Očekáváme, že se na nás budou klienti obracet se svými dotazy i v únoru 2016, kdy budou první kontrolní hlášení připravovat,“ dodala.
 
Publikováno na serveru e15.cz, 29.1.2016.