Státy regionu se více věnují boji proti daňovým únikům, 27.7.2016

Státy střední a východní Evropy, včetně České republiky, se v poslední době v oblasti daní zaměřily na regulace přeshraničních transakcí a boj proti daňovým únikům. V ČR se například zpřísnily kontroly finanční správy, která vybrala za pololetí 800 milionů korun. Je to pětkrát více než za posledních pět let dohromady. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti Mazars.

U převodních cen vznikají daňové úniky tak, že spřízněné firmy si ve vzájemných transakcích upravují ceny, aby zdanitelný zisk plynul do země s nižší mírou zdanění. K tomu se využívají například i daňové ráje.

Legislativní pravidla u převodních cen se podle studie zpřísnila v Chorvatsku i v Polsku, přičemž manažeři v Polsku mají ve vztahu k převodním cenám definovanou i trestní odpovědnost. V Estonsku platí od loňska zákon, který společnostem ukládá povinnost při každé transakci v oblasti převodních cen prokázat ekonomický záměr, manažerskou strukturu či místo uskutečnění transakce.

„V posledních dvou letech státy regionu střední a východní Evropy řeší dvě v současné době nejožehavější témata – zvýšenou kontrolu přeshraničních transakcí a šedou ekonomiku. Bohužel boj států s daňovými úniky s sebou přináší kromě pozitivních efektů i velkou administrativní zátěž pro firmy,“ uvedl vedoucí partner daňového oddělení Mazars Pavel Klein. Jedním z takových opatření je podle něj i kontrolního hlášení pro plátce DPH.

Ze studie dále vyplývá, že státem s nejvyššími daněni v regionu je nyní Řecko. To zvýšilo letos daň z příjmů právnických osob z 26 procent na 29 procent. Následují Rakousko s 25 procenty a Slovensko s 22 procenty. Česká republika se s 19 procenty pohybuje lehce nad průměrem regionu.

Studie dále upozorňuje, že průměrné mzdy v privátním sektoru jsou nejvyšší v Rakousku (2300 eur), kde výrazně převyšují regionální průměr 888 eur. Ten přesahují i Slovinsko (1679 eur), Chorvatsko (1077 eur), Estonsko (1045 eur), ČR (1000 eur), Polsko (934 eur) a Slovensko (902 eur).

Publikováno na serveru roklen24.cz, 27.7.2016.