Sázíme na vzdělávání a rodinnou atmosféru, 18.5.2017

Česká ekonomika roste a s tím i poptávka firem po službách v oblasti auditu, daňovém a účetním poradenství či po externím zpracování mezd. Zkušených odborníků i mladých perspektivních talentů v těchto oblastech je však na trhu nedostatek. „Doba, kdy stačilo jen napsat klasický inzerát na pracovní portály a posléze si vybírat z celé řady kvalitních uchazečů, kteří se na inzerát ozvali, je dávno pryč,“ potvrzuje Pavel Klein, vedoucí partner daňového oddělení společnosti Mazars, která nedávno obdržela již potřetí ocenění Nejžádanější zaměstnavatel v daních.

* Jak se poradenské společnosti vyrovnávají s nedostatkem kvalifikovaných odborníků i s menším zájmem té nejmladší generace?

Kvalitních odborníků je v důsledku dlouhotrvající ekonomické krize a následného poměrně rychlého oživení na trhu málo, a proto je potřeba jim vytvořit adekvátní podmínky jak z hlediska finanční odměny, tak v oblasti benefitů, flexibilní pracovní doby či jasně definovaného kariérního plánu. Kromě toho je pro zaměstnavatele velmi důležité mít dobré ambasadory ve svých lidech. V tomto ohledu má naše společnost velkou výhodu, protože v našich řadách působí špičkoví odborníci ocenění ve svých oborech. Například v našem daňovém oddělení jich působí několik včetně těch, kteří opakovaně získali individuální ocenění v soutěži Daňař roku. Specifická situace je u skupiny absolventů vysokých škol. Podle řady průzkumů i přímé zpětné vazby, kterou od nich dostáváme, hraje v jejich rozhodování kromě prestiže značky zaměstnavatele a finanční odměny stále větší roli přátelské firemní prostředí, dobrý kolektiv a vztahy na pracovišti. Dle naší zkušenosti je pro tuto skupinu zaměstnanců důležité mít připravený propracovaný tréninkový plán, který může při konečném rozhodování hrát významnou roli.

* Proč myslíte, že vaše společnost je vyhledávaným zaměstnavatelem?

Těch důvodů je určitě více. Vždy se ptáme nově přijatých kolegů, co bylo vlastně tím rozhodujícím faktorem, proč si z řady jiných pracovních nabídek vybrali právě nás. Jejich odpovědi jsou až překvapivě velmi podobné. Podle nich jsme na trhu vnímáni jako úspěšná a stabilní mezinárodní společnost, která svým zaměstnancům nabízí široké možnosti profesního rozvoje, ale zároveň v ní panuje otevřená a přátelská firemní kultura. Zaměstnanci si cení toho, že nefungujeme jako klasická korporace, kde jsou vztahy na pracovišti často anonymní a někdy nezdravě konkurenční. Náš model kariérního růstu zaměstnanců je založen na tom, že pokud zaměstnanec splní stanovené cíle, neměl by být ve svém kariérním růstu omezen tím, že pozice, na kterou aspiruje, je zrovna obsazená. V tom se od konkurence velmi lišíme.

* Jak zajišťujete začleňování nových zaměstnanců?

Každého nového zaměstnance se ujímají zkušenější kolegové, kteří jej postupně začleňují do týmu a zasvěcují jej do práce pro naše klienty. Ke každému přitom přistupujeme individuálně, s respektem a s přiměřeným očekáváním k jeho praxi a zkušenostem. Na zaučení a hladké zapojení „nováčků“ do jednotlivých týmů dohlížejí zkušení manažeři, přičemž mnoho z nich napříč odděleními u nás působí už více než deset let. Nezbytnou součástí začleňování nováčků je jasně definovaný plán interních a externích školení.

* Jak komunikujete s potenciálními uchazeči?

Naše komunikace s potenciálními uchazeči je velmi otevřená, setkáváme se s nimi osobně na různých veletrzích pracovních příležitostí, seminářích, workshopech a na dalších akcích. Volné pracovní pozice inzerujeme na našich kariérních stránkách, našich firemních profilech na Facebooku či LinkedInu a prostřednictvím profesionálních pracovních webů. K informování potenciálních kandidátů o našich aktivitách používáme kromě firemních webových stránek stále více i sociální sítě, v poslední době například stále více Twitter. Zkrátka abyste získali kvalitního zaměstnance, musíte se hodně snažit. Nicméně nám se to snad docela daří. Důkazem toho je fakt, že počet našich zaměstnanců v uplynulých 20 letech zatím každoročně vzrostl. I to je na poradenském trhu unikát.

Publikováno v deníku E15, 18.5.2017.