Očima expertů: Zdanit pojišťovnám rezervy? 18.5.2018

Slibem nezarmoutíš. Andrej Babiš by mohl vyprávět. Sehnat peníze na realizaci plánů z cest po krajích a z vládního prohlášení, ale nebude hračka. Nějaká ta miliardička by se našla třeba u pojišťoven. Může si ji vzít, nebude chybět, když přijde velká pohroma a budou se muset vyplácet pojistky?

Premiér v demisi Andrej Babiš pořádá se svými ministry jednu spanilou jízdu do regionů za druhou. Vzduchem létají miliardové sliby. Stadiony, nádraží, dálnice, silnice, ekologické projekty – všechno bude! Teď ještě sehnat peníze. Není to tak dávno, co druhý nejbohatší „Čech“ předvedl, že je v tomto směru nebývale kreativní. Zničeho nic totiž dokázal najít 170 miliard, které se prý jen tak ladem povalují na ministerstvech. Časem se ovšem ukázalo, že to s jejich zhmotněním nemusí být tak snadné, jak si Babiš představuje.

Peníze do rozpočtu bude nutné hledat jinde. Třeba u soukromých subjektů. V nedávno zveřejněném předběžném programovém prohlášení těžce vznikající vládní koalice ANO a ČSSD (s podporou komunistů) se píše například o revizi daňové uznatelnosti technických rezerv v oblasti pojišťovnictví, která údajně bude souviset s implementací evropské směrnice Solvency II, regulující činnost pojišťoven. Technické rezervy vytváří pojišťovna prakticky ke každé své činnosti. Tak, aby vždycky měla dostatečně velký balík peněz na vypořádání všech případných nároků svých klientů. O technické rezervy se ovšem snižuje daňový základ… „Chceme vytvořit pojistku, a je tady jakýsi evropský předpis, aby pojišťovny nemohly jednoduše optimalizovat daňový základ tím, že si budou tvořit rezervy podle toho, jak jim vyjde daňový základ,“ řekla ministryně financí v demisi Alena Schillerová ČTK. Odhaduje, že by se takto do státního rozpočtu mělo z pojišťoven dát vytlačit zhruba pět miliard korun. Kritici návrhu, pochopitelně zejména z pojišťoven, pak upozorňují, že po státním zásahu by v případě rozsáhlejší živelné katastrofy také pojišťovnám mohly v rezervách scházet peníze na výplatu všech pojistek, což by – mírně řečeno destabilizovalo pojistný trh.

Jak se na to dívají odborníci? Je správné zdanit pojišťovnám technické rezervy? Opravdu tím stát získá pět miliard korun? Jaké dopady by mohlo opatření mít v praxi?

Gabriela Ivanco daňová poradkyně Mazars

Revize daňové uznatelnosti technických rezerv v oblasti pojišťovnictví, která je součástí programového prohlášení vlády, si zjevně klade za cíl nastavit nově pravidla v návaznosti na evropskou směrnici Solvency II, jejímž cílem je regulace a harmonizace právní úpravy pojišťovnictví jednotlivých členských států. V této souvislosti by mělo dojít k omezení možnosti úmyslného nadhodnocování ze strany poplatníků a optimalizaci daňového základu, na druhou stranu zde může vznikat určité riziko neschopnosti pojišťoven vyplácet svým klientům pojistky v krizových situacích, například v případě živelných pohrom a podobně.

Vzhledem k tomu, že se Česká republika výše uvedenou směrnici zavázala implementovat do národní legislativy a už nyní je v této záležitosti v prodlení, pokud budou nová pravidla zavedena s určitou opatrností a po poradě s asociací pojišťoven a jinými zainteresovanými subjekty, aby se předešlo výše uvedeným rizikům, bude se jednat o krok správným směrem.

Publikováno na serveru penize.cz dne 18.5.2018