Mediální byznys roste, ale ne v Evropě, 24.7.2015

Světový trh v oblasti médií, mobilních zařízení a digitální komunikace celkově roste. Vyšší obrat a zisk v roce 2014 ale vykázaly pouze americké firmy. Výkony evropských společností naopak klesly.

Světový trh v oblasti médií, mobilních zařízení a digitální komunikace celkově roste. Vyšší obrat a zisk v roce 2014 však vykázaly pouze americké firmy. Výkony evropských společností naopak klesly.

Obrat stovky nejvýznamnějších amerických a evropských firem působících v sektoru médií vzrostl v roce 2014 o pět procent na 665 miliard dolarů, uvedla studie společnosti Mazars Media Barometer. "Uplynulý rok znamenal pro mediální sektor růst, ale také změnu modelu v obchodování. Severoamerické mediální firmy, poháněné dynamickou ekonomikou, vykázaly vyšší růst obratu než evropské mediální firmy, které trpěly slabší ekonomickou situací," řekl Bruno Balaire, ředitel skupiny Mazars pro mediální záležitosti.

Zatímco tedy obrat amerických firem za rok 2014 vzrostl souhrnně o šest procent, u evropských se o jedno procento propadl. Podobný trend byl patrný také v ziskovosti. Americké společnosti vykázaly růst zisku o 1,2 procentního bodu, evropské klesly o 0,6.

??Inzerce a mediální komunikace

"Toto odvětví zaznamenalo za poslední roky velké změny a ukázalo se, že dokáže vytvářet zisk skrze efektivní využívání digitálních nástrojů," stojí ve zprávě. Růst v oblasti mediálního byznysu se však nerovná tomu, že by se v podnikání dařilo přímo médiím.

Nejúspěšnějšími v odvětví jsou firmy typu Google a Facebook. Jen společnosti Google se podařilo za rok 2014 vykázat celkový obrat ve výši 59 miliard dolarů. Zisk sice klesl o dvě procenta, firma to však odůvodňuje velkými investicemi do vývoje novinek (Google Glass, drony, technologie do zdravotnictví).

V televizním vysílání se prosazují původně internetové firmy

Dřívější poskytovatelé pouze internetových služeb se začínají dostávat do popředí také v sektoru televizního vysílání. Odvětví rostlo zejména díky vzrůstající celosvětové popularitě on-line televize.

Významným hráčem je především americká internetová televize Netflix (VOD systém vysílání). "Takzvaný VOD způsobil převrat ve způsobu, jakým lidé televizi sledují. Tradiční poskytovatelé televizního vysílání se musejí reorganizovat, aby byli schopni čelit digitálním hráčům," uvedl Richard Faltin, partner WeiserMazars.

Podle odhadu studie Mazars Media Barometer by měl trh VOD růst každoročně do roku 2018 o 16 procent. Bude zajímavé sledovat, jak se s nástupem Netflifu v České republice vypořádají poskytovatelé jako VOYO nebo O2 TV.

Publikováno na serveru tyden.cz, 24.7.2015