Z Prahy do Indie. Majitel Prazdroje přesouvá oddělení, 29.10.2016

Největší světová pivovarská skupina Anheuser-Busch InBev (AB InBev) přesouvá jedno ze svých oddělení z pražského Chodova do indického Bangalore. O práci tím v Praze přijde přibližně šedesát lidí. Plzeňského Prazdroje, který nyní nadnárodní gigant prozatímně vlastní, se změna nedotkne. Přibližně šedesátka pražských zaměstnanců se zprávu dozvěděla začátkem října. V následujících měsících část z nich čeká výjezd do Indie, během kterého budou školit kolegy, kteří po nich přibližně od půlky příštího roku práci převezmou.

Jde o oddělení „order to cash“, tedy tým převážně vysokoškolsky vzdělaných lidí zpracovávajících příchozí platby, respektive zajišťujících proces následující po doručení piva k zákazníkům.

Mluvčí Ab Inbev pro Evropu Kathleen van Boxelaerová přiznává, že krok je motivován úsporami. „Abychom byli konkurenceschopní na rychle se vyvíjejícím pivovarnickém trhu, musíme činit kroky, které podpoří společnost z dlouhodobého hlediska. K tomu patří i zefektivňování obchodního modelu tím, že redukujeme náklady,“ zdůvodnila přesun části pracovníků z Prahy do indické pobočky.
Van Boxelaerová dodává, že v Praze dál zůstávají pozice, které vyžadují znalost evropských jazyků nebo zajišťování logistiky pro západoevropský trh.

AB InBev, firma vzniklá postupně z belgické, brazilské a americké pivovarské skupiny, začal pražskou pobočku budovat před přibližně deseti lety. Dnes v chodovských kancelářích pracuje k pěti stům lidí, přičemž asi polovina přibyla v posledních dvou letech.
Jejich hlavním úkolem je zajišťovat evropské prodeje a distribuci značek z portfolia pivovaru. Mezi ty patří hlavně americký Budweiser (tedy pivovar soudící se o značku s českým Budějovickým Budvarem), mexická Corona nebo belgické Stella Artois či Hoegaarden.

Poslední dobou je pivovarská skupina čím dál víc spojena i s českými pivy. V létě 2014 koupila menší z českobudějovických pivovarů – Samson. Hlavně však během loni oznámené fúze se světovou dvojkou SAB Miller získala do portfolia i největší českou pivovarnickou skupinu Plzeňský Prazdroj. „S přesunem části zaměstnanců z Prahy do Indie nemá spojení se SAB Millerem nic společného,“ řekla Van Boxelaerová.

Změny se českého Prazdroje nedotknou. Ten sice od půlky října patří spolu s dalšími aktivy SAB Milleru skupině AB InBev, ale podmínkou regulátorů byl jeho následný prodej. Česká pivovarnická jednička se tak nachází v jakémsi mezidobí.
„Došlo k vyčlenění podniků střední a východní Evropy, evropského týmu na nadnárodní úrovni a ostatních vybraných zaměstnanců globálních úseků ze zbylé skupiny AB InBev/SAB Miller, aby byla zajištěna pokračující konkurenceschopnost podniků střední a východní Evropy a jejich fungování nezávisle na zbytku skupiny AB InBev až do dokončení prodeje,“ vysvětluje aktuální stav mluvčí Prazdroje Jitka Němečková.

Oddělenou organizaci řídí generální ředitel Prazdroje Paolo Lanzarotti pod dohledem kontrolního správce – firmy Mazars, která podléhá Evropské komisi.

Publikováno v deníku MF Dnes, 29.10.2016.