Letos se čekají významné fúze a akvizice, velkou roli budou hrát české firmy. 23. 7. 2018

Tuzemští podnikatelé se stále častěji poohlížejí po firmách, jež by mohli koupit, v zahraničí. Díky jejich akvizicím chtějí rychleji růst. Pokračuje tak trend z loňského roku, kdy velké české skupiny rekordně investovaly do podniků v cizině. Živo je ovšem i na domácím trhu, kterému dominují hlavně prodeje středních firem, jejichž majitelé nyní odcházejí na odpočinek.

"Zejména akvizice vidíme jako prostředek dalšího růstu Čechy vlastněných firem v jejich stávajících oborech. Tradičně pokračuje zájem o expanzi v regionu střední a východní Evropy, Německa a Francie," uvádí Martin Houska, partner firmy Moore Stephens. Zájem je také o země bývalé Jugoslávie nebo trh v USA.

Podle oslovených expertů z řad, poradců, právníků a bankéřů se letos předpokládá dobrý rok. "Nečekám překonání předchozích rekordů v počtu transakcí, ale z hlediska objemu bude letošek velice silný," říká Štěpán Flieger, vedoucí fúzí a akvizic EY.

Loňský rok byl z pohledu objemu fúzí a akvizic vydařený, když trh dosáhl objemu 11,5 miliardy dolarů (240 mi­liard Kč), což bylo meziročně o 16 procent více. Česko bylo po Polsku druhé nejaktivnější v regionu střední a východní Evropy.

V současnosti jsou na trhu aktivní zejména velké finanční skupiny PPF, EPH či Penta, dále pak takzvané family offices, jakou je například R2G miliardáře Oldřicha Šlemra nebo velké investiční fondy.

Miliardové nákupy

Mezi největší investice českých hráčů patří koupě mobilních operátorů v Maďarsku, Bulharsku, Černé Hoře a Srbsku skupinou PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera za asi 71 miliard korun od norské společnosti Telenor.

PPF plánovala investovat i do bulharské televizní skupiny Nova Broadcasting Group, kterou chtěla koupit za necelých pět miliard korun od skandinávské mediální skupiny Modern Times Group. Bulharská komise pro ochranu hospodářské soutěže ale minulý týden transakci zakázala.

Skupina R2G miliardáře Šlemra zase uskutečnila největší obchod českého investora v USA, když za sumu kolem 11 miliard korun koupila výrobce netkaných textilií First Quality Nonwovens. Ten se orientuje na dodávky tkanin pro výrobu hygienických potřeb - podobně jako dřívější investice R2G v tomto oboru, česká textilka Pegas Nonwovens.

Za sumu 1,8 miliardy korun pak finančník Daniel Křetínský a jeho společnost Czech Media Invest koupila od francouzské mediální skupiny Lagardére rozhlasové stanice v Česku, Polsku, na Slovensku a v Rumunsku. K těm patří třeba Frekvence 1, Evropa 2 nebo rádio Bonton.

Prodávají se hlavně střední firmy

Jedním z hnacích motorů na současném trhu je probíhající generační výměna.

"Přestože prodej firmy není jediným řešením nástupnictví, je tento fenomén hnacím motorem nabídky společností na prodej. Vlna nákupů a prodejů firem v segmentu malých a středních transakcí pokračuje i v roce 2018," podotýká Lukáš Hruboň, manažer oddělení transakčního poradenství společnosti Mazars.

"Český trh je tažen domácími kupci, zvláště v případě středně velkých firem," dodává Radek Schmied, partner poradenské firmy Redbaenk.

Vzhledem k tomu, že tuzemské ekonomice se dlouhodobě daří a firmám rostou tržby, je nyní dobrá doba pro prodeje firem, neboť díky dobrým ukazatelům dostanou majitelé více než nedávno.

"Vnímáme, že některé společnosti, u kterých se majitelé rozhodovali, zda a kdy je prodají, se začínají nabízet nebo připravovat na prodej," tvrdí Bořivoj Líbal, řídící partner PwC Legal.

Podle něj je kromě tradičních strojírenských podniků zájem i o firmy z oblasti e-commerce, realit nebo IT. Populární jsou také energetika, technologie, telekomunikace a zdravotnictví.

Počet transakcí je zatím mírně nižší než loni, ale oslovení experti očekávají další velké obchody v druhé polovině roku.

"Věříme v silnější druhou polovinu kalendářního roku. Ale uvidíme, jestli se za ten půlrok vše stihne i zrealizovat," popisuje situaci na trhu Líbal.

Mezi firmy, které ještě letos mohou změnit vlastníka, patří například ostravské ocelárny ArcelorMittal, výrobce nemocničních lůžek Linet, nejúspěšnější český start-up Kiwi.com nebo společnost CME vlastnící tuzemskou televizi Nova.

Letos už změnila majitele farmaceutická společnost Zentiva, která sídlí v Praze a ročně vyrobí a distribuuje více než 350 milionů balení léků. Od francouzské skupiny Sanofi ji za 49 miliard korun koupil americký investiční fond Advent International.

Publikováno na serveru iHNED.cz dne 23. 7. 2018