Krátkodobé pronájmy se v Česku šíří jako lavina, 16.11.2016

Místo roční smlouvy skoro každý den někdo jiný. A z bytu mnohem vyšší výdělek. Pronájmy na pár kliknutí jsou fenomén, avšak rozhodně ne pro každého. Jsou totiž časově náročné. Nutné je stále vítat hosty, uklízet, převlékat postele a do toho přichází od prosince pokladna s EET a vystavování účtenek.

Před dvěma roky začala Denisa Hrubešová ve svém pražském bytě pronajímat pokoj. Nezvolila klasickou smlouvu, ale krátkodobé pronájmy přes internet. „Pustila jsem se do toho hlavně kvůli penězům. A nechtěla jsem bydlet s jedním člověkem dlouho,“ říká mladá žena.

Vybrala si službu Airbnb postavenou na sdílení soukromého ubytování za příznivé ceny. A daří se jí. Byt má blízko letiště, na trase do centra Prahy. „Je to vhodné i pro lidi, kteří odněkud přiletí v 11 hodin večer a hotel mají až od dalšího dne. Nabrala jsem dobré recenze, mohla jsem zvednout ceny a mám pořád plno,“ pochvaluje si pronajímatelka. Za noc si účtuje nejméně 320 korun, o Silvestru až 1 500 korun. A i to bez problémů pronajme.

Jan Charvát zas koupil rodinný dům na kraji Prahy, na Zbraslavi. S manželkou pronajímali pokoj, ale když se jim narodilo dítě, skončili s tím. „Nabízel se však prostor na půdě, který mohl být přestavěný na byt. Tak jsme se pustili do rekonstruk ce celého domu,“ popisuje majitel. Stálo je to 200 tisíc korun, z půdy je dnes byt s vlastní terasou i vstupem. Na doporučení přátel od začátku počítali s krátkodobými pronájmy. „Jsou výhodnější a ani nám nevadí, že musíme předávat klíče a hostit. Manželka je doma a já pracuji z domova,“ říká mladý muž.

Začali letos v září, také s Airbnb. S nižší cenou než v centru města cílí na mladé páry, které hledají romantiku blízko lesa, ale v dosahu Prahy. Dosud měli až na jednu noc pořád plno. Běžně pronajímají za 500 korun za osobu. Na listopad, kdy je zájem slabší, zlevnili. „Na Silvestra jsme naopak dali dvojnásobnou cenu, a stejně bylo hned plno,“ popisuje Jan Charvát. Při příjmu kolem 20 tisíc korun měsíčně se může investice vrátit do roka.

Uspěje jen snaživec

Oba příklady potvrzují velký současný světový trend. Pronajímat byt či pokoj přes webové aplikace je velmi komfortní. Airbnb není jediná služba, ale suverénně vede. Nabízí se přes ni přes dva miliony nemovitostí, konkurenti jako HomeAway či Booking.com jsou jen těsně nad polovinou tohoto množství. Ve srovnání s klasickým pronájmem se dá vydělat několikanásobně víc, i když se to sezonně liší. „Pronajímatel se také nepotýká s neplatiči. Nájmy jsou vždy uhrazené dopředu,“ říká Jana Levová z portálu Home-rent.

Tento trend se i v Česku šíří jako lavina. Zakořenil hlavně v Praze, patrný je i v Brně, Liberci či Karlových Varech. Na pronájmech se dá opravdu vydělat a člověka to může i bavit. „Každý den je výdělek. Na každý den můžete mít jinou cenu. Kouzlení s cenou je sexy věc,“ říká Jana, která nabízí loft v pražské Libni. Jenže úplně snadné to není. A nehodí se to pro každého.

Většina zkušených pronajímatelů se shoduje, že do loňska šly pronájmy na dračku. Pak se však hodně rozrostla nabídka a klesly ceny. „Letos to začal dělat snad každý, kdo má volný byt. Jen v našem domě pronajímá asi sedm lidí,“ poukazuje Jana z Libně. Uspět je o dost těžší než dřív. Daří se jen tomu, kdo má co nabídnout a hostitelství se hodlá věnovat opravdu naplno viz článek Z bytového domu je hotel. Pronájmy turistům jsou pro nás pohromou.

„Spousta lidí to nebere jako byznys. Ale on to je byznys,“ podotýká Jana. Vytížení potvrzuje i Veronika, která s manželem pronajímá pět apartmánů v Brně. „Je to práce na plný úvazek pro jednoho a půl až dva lidi. Máme to jako podnikání, já to dělám při mateřské dovolené,“ říká Veronika.

Publikováno na serveru iDnes.cz, 16.11.2016.