Kdy je lepší vzdát se paušálu, 16.3.2017

Podnikatelé by si měli spočítat, zda jejich skutečné výdaje nejsou vyšší než ty paušální. Limity na uplatnění paušálních nákladů přivedou mnohé podnikatele k výměně pohodlí za evidenci výdajů. Výdajový paušál se liší podle vykonávané činnosti a pohybuje se od 30 do 80 procent.

Všechny výdajové paušály je možné uplatnit za rok 2016 pouze do limitu. „Paušál může využít i podnikatel s ročnímpříjmem například čtyři miliony korun, ale v takovém případě uplatní výdaje pouzevmaximální výši, což je procento příslušného paušálu krát dva miliony korun,“ uvádí daňová poradkyně Lenka Stöhrová ze společnosti Mazars.

Pro daňové přiznání se v příštím roce pravděpodobně dočkáme dalších změn. Podnikatelé si budou moci opět uplatňovat daňové zvýhodnění na děti a případnou slevu na vyživovanou manželku či manžela. Na druhou stranu se ale sníží maximální výše paušálních výdajů, a to na procento příslušného paušálu z jednoho milionu korun. Paušály pak budou výhodné pouze pro skutečně drobné podnikatele.

Proto s největší pravděpodobností přibude těch, pro které bude výhodnější uplatňovat výdaje skutečné. Nejdříve by si měli všichni důkladně spočítat, jestli nejsou jejich skutečné výdaje vyšší než ty paušální. Pokud zjistí, že ano, je z finančního hlediska výhodnější přejít na daňovou evidenci. Je však třeba počítat s tím, že zatímco při stanovení výdajů paušálem zvládli mnozí své daňové povinnosti vyřešit sami, u evidence si třeba budou muset zaplatit odborníka. Komu vyjde jen drobný rozdíl mezi skutečnými výdajiamožným paušálem, měl by zvážit, zda mu větší papírování a vyšší riziko chyby stojí za to.
Když uplatňujete výdaje paušálem, tak jednoduše sečtete všechny příjmy a jako výdaj použijete příslušná procenta těchto příjmů. Při vedení daňové evidence je potřeba důsledně v souladu s legislativou rozlišovat mezi daňově uznatelnými a neuznatelnými výdaji. Výpočet daňového základu je tudíž těžší. Navíc je potřeba v roce změny v uplatňování výdajů provést případné úpravy v loňském daňovém přiznání.

Úpravu je třeba provést i u sociálního pojištění v přehledu o příjmech a výdajích. 

Publikováno v Lidových novinách, 16.3.2017.