Jste OSVČ? Připravte se na rekordní zvýšení odvodů, 11.12.2017

Drobní živnostníci, kteří platí minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění, se musí připravit na výrazný zásah do svých peněženek. Odvody zasílané na správu sociálního zabezpečení se jim od ledna 2018 zvýší o 128 korun, zdravotním pojišťovnám pošlou každý měsíc o 118 korun více.

V roce 2017 osoby samostatně výdělečně činné zvýšení záloh placených na zdravotním a sociálním pojištění takřka nepoznaly. Příští rok budou muset sáhnout do kapsy podstatně hlouběji. Za celý rok 2018 zaplatí pojištěnci se živnostenským listem státu téměř o tři tisíce korun víc než letos. Povinné odvody na sociální zabezpečení a pro zdravotní pojišťovny se vypočítávají z průměrné mzdy, která letos roste strměji než dříve. Proto také výrazněji vzrostly minimální částky odváděné na zdravotním a sociálním pojištění.

Zvyšování odvodů není pro osoby samostatně výdělečně činné, ať už živnostníky či ty mimo rejstřík, ničím novým. Za posledních dvanáct let narostly u obou pojištění zhruba o polovinu. V roce 2018 bude ovšem zvýšení dosud nejcitelnější.

V roce 2018 vláda očekává růst průměrné mzdy na 29 979 korun (oproti letošním 28 232 korunám). „Princip pro výpočet sazeb zůstává stejný jako v uplynulých letech. V případě minimálních záloh je to u zdravotního pojištění 13,5 procenta z poloviny průměrné mzdy a u sociálního pojištění 29,2 procenta ze čtvrtiny průměrné mzdy,“ uvádí Gabriela Ivanco, daňová poradkyně ze společnosti Mazars.

Minimální měsíční zálohy u zdravotního pojištění se tedy v roce 2018 zvýší z letošních 1906 na 2024 korun a u odvodů pro Českou správu sociálního zabezpečení z 2061 na 2189 korun. Drobní živnostníci, jejichž hrubý zisk nepřesahuje průměrnou mzdu, zaplatí na zálohách o 246 korun měsíčně víc než v roce 2017.

Minimální odvody OSVČ a výdajový paušál

Nejnižší možnou zálohu platí OSVČ, které v daném roce s podnikáním začaly, a dále pak ti podnikatelé, jejichž roční hrubý zisk nebyl vyšší než průměrná mzda v zemi. Takových je přitom v Česku stále většina.

Hrubým ziskem se rozumí rozdíl mezi příjmy a výdaji při výpočtu daně. Živnostník si tedy reálně vydělá víc, ale díky výdajovému paušálu si zisk sníží a zařadí se mezi plátce minimálních záloh. Kdo i tak průměrnou mzdu překročí, odvede částku rostoucí poměrně k vykázanému zisku. Celkem se povinné odvody pro OSVČ a živnostníky vyšplhají na 50 556 korun ročně. Předloni to bylo o 5000 korun méně.

Další povinnosti

Kdo podniká jen „na vedlejšák“ zaplatí zálohy na sociální pojištění oproti roku 2017 vyšší jen o 51 korun, tedy 876 korun měsíčně. Povinnost ale platí jen pro ty, kteří s podnikáním začínají, nebo ty, kteří mají dlouhodobě vyšší zisky než 2,4násobek průměrné měsíční mzdy.

Minimum na zdravotní pojištění není třeba platit formou záloh každý měsíc, vše lze zaplatit najednou, a to až v roce 2019. Celkovou částku zdravotní pojišťovna vypočítá podle toho, jaký hospodářský výsledek plátce vykáže v daňovém přiznání.

Publikováno na serveru euro.cz, 11. prosince 2017